Pomazánkové máslo (a nejen to) v Potravinářské revue


Přečtěte si o historii i současnosti pomazánkového másla a o benefitech konzumace mléčných výrobků.

V odborném magazínu Potravinářská revue vyšly nedávno zajímavé příspěvky, týkající se bohaté historie i legislativně problematické současnosti pomazánkového másla nebo zdravotních aspektů konzumace mléčných a zakysaných výrobků. Vše nyní nabízíme k pročtení.

Předseda Českomoravského svazu mlékárenského, pan Ing. Jiří Kopáček, se ve svém článku zabývá pomazánkovým máslem, jakožto jedinečným českým výrobkem. Vedle geneze vnziku tohoto unikátu a nástinu současné situace a pozici výrobku na trhu nenechává samozřejmě stranou ani vleklý spor, který s českou republikou vede Evropská unie. Domácí producenti, včetně Choceňské mlékárny, jednoznačně požadují, aby EU udělila pomazánkovému máslu výjimku a uznala jeho nezaměnitelnost. Bitva o “správné pojmenování” oblíbeného výrobku, který znají spotřebitelé již více než 30 let, ještě zdaleka není dobojována. Držte nám (držme si) palce.

Ve stejném čísle časopisu stojí za povšimnutí i příspěvek MuDr. Petra Tláskala o blahodárném vlivu konzumace mléka a mléčných výrobků. Autor, jakožto vedoucí Dětské polikliniky Fakultní nemocnice v Motole a předseda Společnosti rpo výživu, velmi dobře ví, o čem mluví. Nechte se inspirovat. A šup na nákup! 🙂

Třetím článkem, na který vás chceme upozornit, je materiál Ing. Miloše Štafena na téma zakysaných mléčných výrobků a jogurtu jako základní součásti zdravé výživy. Článek vás provede historií jogurtu, nabídne vhled do technologie výroby a shrnuje informace o aktuální spotřebě zakysaných mléčných výrobků u nás i v zahraničí. Věděli jste např., že úprava mléka zakysáním má tradici delší než pět tisíciletí? Anebo že jogurty se před 100 lety prodávaly dokonce na předpis v lékárnách?

Všechny tři články najdete ke stažení níže ve formátu PDF.
Příjemné počtení a dobrou chuť!

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít