Pomazánkové máslo (a nejen to) v Potravinářské revue


Přečtěte si o historii i současnosti pomazánkového másla a o benefitech konzumace mléčných výrobků.

V odborném magazínu Potravinářská revue vyšly nedávno zajímavé příspěvky, týkající se bohaté historie i legislativně problematické současnosti pomazánkového másla nebo zdravotních aspektů konzumace mléčných a zakysaných výrobků. Vše nyní nabízíme k pročtení.

Předseda Českomoravského svazu mlékárenského, pan Ing. Jiří Kopáček, se ve svém článku zabývá pomazánkovým máslem, jakožto jedinečným českým výrobkem. Vedle geneze vnziku tohoto unikátu a nástinu současné situace a pozici výrobku na trhu nenechává samozřejmě stranou ani vleklý spor, který s českou republikou vede Evropská unie. Domácí producenti, včetně Choceňské mlékárny, jednoznačně požadují, aby EU udělila pomazánkovému máslu výjimku a uznala jeho nezaměnitelnost. Bitva o “správné pojmenování” oblíbeného výrobku, který znají spotřebitelé již více než 30 let, ještě zdaleka není dobojována. Držte nám (držme si) palce.

Ve stejném čísle časopisu stojí za povšimnutí i příspěvek MuDr. Petra Tláskala o blahodárném vlivu konzumace mléka a mléčných výrobků. Autor, jakožto vedoucí Dětské polikliniky Fakultní nemocnice v Motole a předseda Společnosti rpo výživu, velmi dobře ví, o čem mluví. Nechte se inspirovat. A šup na nákup! 🙂

Třetím článkem, na který vás chceme upozornit, je materiál Ing. Miloše Štafena na téma zakysaných mléčných výrobků a jogurtu jako základní součásti zdravé výživy. Článek vás provede historií jogurtu, nabídne vhled do technologie výroby a shrnuje informace o aktuální spotřebě zakysaných mléčných výrobků u nás i v zahraničí. Věděli jste např., že úprava mléka zakysáním má tradici delší než pět tisíciletí? Anebo že jogurty se před 100 lety prodávaly dokonce na předpis v lékárnách?

Všechny tři články najdete ke stažení níže ve formátu PDF.
Příjemné počtení a dobrou chuť!