D-test nehodnotil jogurty objektivně


Stanovisko Mlékárenského svazu k testu jogurtů magazínu D-test. Souhlasíme bez výhrad.

Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) vyjádřil značné znepokojení nad článkem, který vyšel v zářijovém čísle magazínu D-test, informujícím o srovnávacím testu jahodových jogurtů. Výsledky uvedené v tomto testu jsou nepřesné, zavádějící a nevhodným způsobem interpretované autory článku a poškozují tak dobrou pověst jogurtů jako významné skupiny mléčných výrobků.

Výsledky tohoto testu byly též medializovány prostřednictvím internetové televize Stream, v rámci pořadu A dost!. Tento pořad prezentuje dle názoru svazu výstupy testu zcela nevkusně, dehonestuje skupinu jogurtů jako takovou a poškozuje producenty jogurtů, na které je pohlíženo jako na ty, kteří šidí a klamou spotřebitele s cílem dosažení svých zisků. Za téměř alarmující lze pak v tomto případě považovat znázornění dochucování mléčných potravin způsobem, který naznačuje, že při výrobě jsou do jogurtů přidávány „sušené schránky brouků“.

Spotřebitelský test byl zaměřen zejména na hodnocení obsahu ovocné složky v jogurtu s cílem vyvolat dojem, že ovocný jogurt není ve skutečnosti ovocný, že obsah ovoce je zanedbatelný a že výsledná chuť jogurtu je „dolaďována“ pouze chemií.

Jak v textu uvádí Ing. Jiří Kopáček, předseda ČMSM: “Je třeba si uvědomit, že jogurt je mléčnou potravinou a případný obsah ovoce je tedy pouze ochucující komponentou, jejíž podíl je proměnlivý u jednotlivých tržních druhů, a v podstatě musí vždy odpovídat parametrům deklarovaným výrobci. Přesné složení je zpětně zjistitelné v zavedených systémech, které jsou pro mlékárenský průmysl samozřejmostí, a kde se vždy postupuje v souladu s platnými normami, recepturami a dodržováním technologických postupů.”

Celé stanovisko ČMSM, se kterým se jako dlouholetý producent smetanových jogurtů zcela ztotožňujeme, si můžete přečíst v příloze pod článkem.

Soubory ke stažení

CMSM_Stanovisko_Test-jogurtu_110913.doc [DOC, 99 kB]

CMSM_Stanovisko_Test-jogurtu_110913.pdf [PDF, 333 kB]

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít